Publicistisk regnskab 2019

Et kig ind bag facaden i Danmarks største lokale og regionale mediehus

Digital opsætning: Anders Hjelmer Paulsen
Arkivfoto: Morten Pape
Publiceret april 2020

Journalistik kan ikke gøres op i kroner og øre. I hvert fald ikke efter en enkel metode, som alle vil være enige om.

Ikke desto mindre forsøger vi i Jysk Fynske Medier med vores publicistiske årsrapport at gøre status over vores redaktionelle indsats i 2019. Det føler vi os forpligtet til af flere grunde.

Vores journalistik når hver uge ud til næsten to millioner mennesker og indtager dermed en central plads i det lokale demokrati og fællesskab i det meste af Jylland og på Fyn. Derudover modtager vi faktisk omkring 70 millioner skattekroner i mediestøtte. Derfor synes vi, at vi har pligt til at aflægge et regnskab.

Det er et regnskab, der som enhver anden årsrapport rummer mange tal – om vores produkter, vores læsere og vores aktiviteter. Det rummer også mange ord og betragtninger om, hvordan vi har løftet vores publicistiske opgave. Vi fortæller om, hvad vi efter vores egen målestok har gjort godt, men vi forsøger samtidig at være selvkritiske og sætte fingeren ind dér, hvor det gør mest ondt. Dér, hvor vi ikke gjorde det godt nok. Vi skal stå ved, når vi laver fejl, så vi kan lære af dem.

Det er vigtigt, fordi vores medier spiller en så afgørende rolle i mange lokalsamfund. Vi har en pligt til hele tiden at blive bedre.

God fornøjelse med læsningen.

Jesper Rosener
Administrerende direktør

Peter Orry
Ansvarshavende chefredaktør

Per Westergaard
Bestyrelsesformand

Hvad vil vi?

Tag en hvilken som helst by, stor eller lille, på Fyn eller i det meste af Jylland, hvor Jysk Fynske Medier udgiver sine 13 dagblade og 53 ugeaviser og driver fire radiostationer. Og tænk så efter: hvordan ville livet se ud i byen, hvis ikke vi var der?

Byen ville selvfølgelig ikke forsvinde i et apokalyptisk dommedagshul. Heller ikke indbyggerne. Livet ville gå videre, men der ville mangle noget. Der ville mangle de medier og de journalister og fotografer, som 365 dage om året fortæller borgerne dét, som er vigtigt at vide, når man skal leve og bo i et lokalt samfund.

Vi plejer at sige, og det står også i vores virksomheds mission, at vi er sat i verden for at understøtte demokrati og sammenhængskraft i hele Danmark med rod i det lokale. Det med hele Danmark er nyt, fordi vi nu med avisen Danmark og den nye taleradio, Radio4, som vi er hovedejer af, når ud til hele landet med vores journalistik. Men roden står stadig solidt i den lokale muld. Den er vores eksistensberettigelse, og det er her, vi sender 95 procent af vores stab af cirka 450 journalister, fotografer og redaktører på gaden hver dag for at være en del af lokalsamfundene.

Hvis du så siger, at vores påstand om, at vi støtter demokrati og sammenhængskraft, er noget selvhøjtideligt vås, kan du godt have en pointe. Vi siger det nemlig hele tiden, også i højtidelige sammenhænge, og når man gør det konstant, kan ordene godt til sidst miste deres værdi.

Hvis altså ikke de har rod i virkeligheden. Det forsøger vi at give dem, og det kan du læse om her i den publicistiske årsrapport. Vi fortæller, hvor bredt vi når ud, men endnu vigtigere forsøger vi at tegne et billede af, hvad vi vil med vores journalistik: vi vil være en uundværlig del af det daglige liv i lokalsamfundet. Kritiske over for magthaverne. Konstruktive med inspiration til at løse problemer. Glade for at fortælle de gode historier og skabe lokal stolthed. Og aktivistiske med kampagner og tilbud til læserne om arrangementer.

Uden vores lokale journalistik ville der mangle noget vigtigt i byen. Borgerne kunne fortælle hinanden nyt fra byen på kommercielle platforme som Facebook og Instagram. Landsdækkende medier ville komme forbi med måneders eller års mellemrum, de regionale, statslige radio- og tv-stationer måske lidt hyppigere. Men ingen ville dække livet i byen med troværdig, professionel og redigeret journalistik hver dag året rundt.

Derfor ville livet i byen ikke være det samme, hvis vi ikke var der. Men det er vi.

Jysk Fynske Mediers bedste resultat

Jysk Fynske Medier tjente 20,5 millioner kroner i 2019. Det er det bedste resultat i de fem årsrapporter, Danmarks næststørste private medieselskab har afleveret siden sin dannelse i 2015.

Fakta om Jysk Fynske Medier

Stiftet 1. januar 2015 som en fusion mellem Jyske Medier, Fynske Medier og Syddanske Medier.

Købte 1. januar 2016 Midtjyske Medier. Udgiver 13 dagblade og 53 ugeaviser fra Limfjorden til den dansk-tyske grænse og på Fyn.

Dertil en lang række lokale nyhedssites og fire radiostationer. Driver digitale aktiviteter som Gul&Gratis, deal.dk og SPOTdeal.dk. Ejer derudover trykkerier, distributionsselskaber, reklamebureauet STEP m.m.

Er hovedejer af Danmarks nye taleradio, Radio4, der gik i luften 1. november 2019.


Omsætningen steg samtidig fra 1,7 til 1,9 milliarder kroner. Det fremgår af virksomhedens årsrapport.

”Året var udfordrende, fordi annoncemarkedet på print faldt markant, men vi var heldigvis i stand til at vækste vores abonnementssalg og digitale omsætning og samtidig styre vores omkostninger, så vi kunne lave et tilfredsstillende resultat. Samtidig har vi iværksat udviklingstiltag, som vil styrke os i fremtiden”, siger JFM’s administrerende direktør, Jesper Rosener.

Han finder det afgørende, at koncernen også i de kommende år har ressourcer til at udvikle nye produkter og købe virksomheder. Derfor gennemførte JFM i oktober en omkostningsreduktion på 228 millioner kroner over de kommende tre år.

”Det vil give os kræfter til at udvikle os i en periode, hvor vi regner med, at annoncemarkedet på print vil fortsætte med at falde med cirka ti procent om året”, siger Jesper Rosener.

Jysk Fynske Mediers egenkapital voksede med årets resultat fra 246 til 273 millioner kroner.