Publicistisk regnskab 2020

Danmarks største lokale og regionale mediehus gør status over journalistikken i et meget specielt år.

Publiceret 16. april 2021

Digital layout: Anders Hjelmer Paulsen

Det blev ikke noget helt almindeligt år. 2020 vil indskrive sig i verdenshistorien i langt højere grad, end vi forstod, da vi stod midt i det. Det er ikke hvert år, vi sætter livet og samfundet på pause. Når vores tilværelse i den grad bliver vendt på hovedet, stiller det ekstraordinære krav til medierne og den journalistik, der skal hjælpe borgerne gennem omvæltningerne. Vi skal være det anker, der på samme tid oplyser danskerne om, hvad der sker, og holder magthavere og politikere fast på demokratiets principper i en krisetid.

Jysk Fynske Mediers publicistiske årsrapport tager temperaturen på, hvordan Danmarks næststørste private medievirksomhed løftede opgaven. Vi aflægger rapporten hvert år, fordi vi føler, vi har en pligt til at vurdere, hvordan vi journalistisk har betjent de godt to millioner brugere af vores medier, og hvordan vi har forvaltet de cirka 70 millioner kroner, vi årligt modtager i mediestøtte. Det er altid svært at være kritisk over for sig selv, men vi har forsøgt efter bedste og ærlige evne.

God fornøjelse med læsningen.

Jesper Rosener,
administrerende direktør
Peter Orry,
Ansvarshavende chefredaktør
Per Westergaard,
Bestyrelsesformand

Du kan nemlig være sikker på, at hverken borgmester eller direktør fortæller om den tunge trafik af lastbiler, som vil gøre skolevejen farlig for dine børn, eller om din udsigt, der nu ikke længere er grønne marker, men en stor, grim bygning med hegn om. Det har de ikke lyst til at fortælle.

Derfor eksisterer Jysk Fynske Medier. For at give indbyggerne i de lokalområder, vores medier udkommer i, ordentlig og troværdig information om det, der betyder noget dér, hvor de bor. Det kan de ikke få på Facebook eller andre kommercielle platforme, hvor ingen stiller kritiske spørgsmål eller tjekker informationerne.

Derfor udgiver vi 15 dagblade og 63 ugeaviser, som alle har egen hjemmeside. Derfor driver vi fore lokale radiostationer. Derfor har vi omkring 450 journalister, fotografer og redaktører ansat. Derfor bruger vi alle vores kræfter på at levere god og ordentlig lokaljournalistik fra Holstebro til Ærø, fra Randers til Frederiksberg og fra Tønder til Helsingør.

Vi vil gå imod udviklingen, som er, at hver fjerde ugeavis og hver fjerde dagbladsredaktion er forsvundet på ti år. Vi vil ikke have, at der i Danmark skal være nyhedsørkener uden daglig dækning af vågne journalister. Derfor opkøbte vi i 2020 Helsingør Dagblad, som ellers ville være blevet lukket, og ni ugeaviser i det centrale København. Derfor vil vi over de næste tre år investere 28 millioner kroner i at oprette nye, lokale og rent digitale medier i og rundt om Aarhus og i København og nye, lokale erhvervsmedier i en række større byer.

Vi synes nemlig ikke, at klassiske medier og journalistikken er i krise. Papiraviser går tilbage og vil fortsat gøre det, men de digitale muligheder for lokal journalistik er uendelige, og vores oplag stiger måned for måned.

Stadig flere får øjnene op for, at lokal journalistik, man kan stole på, er en uundværlig del af ethvert lokalsamfund. Vi kalder det selv at støtte demokrati og sammenhængskraft i hele Danmark med rod i det lokale. For dig betyder det helt konkret, at du hos os skal kunne regne med at få alle oplysninger om, hvad den nye virksomhed i din baghave betyder. Det kan du ikke på de kommercielle og såkaldt sociale platforme.

Derfor eksisterer Jysk Fynske medier.

Lorem ipsum dolor

Corona kostede tæt på 100 millioner kroner

Af Peter Orry,
ansvarshavende chefredaktør

Aug 17

Da statsminister Mette Frederiksen den 11. marts 2020 lukkede Danmark ned, styrtdykkede Jysk Fynske Mediers omsætning. Det blev næsten umuligt at sælge annoncer, og annoncørerne aflyste markedsføring, de allerede havde bestilt. Og da året var gået, måtte administrerende direktør Jesper Rosener notere, at omsætningen endte på 1,843 milliarder kroner mod 1,929 milliarder kroner i 2019. Og det satte sig på bundlinjen, i det resultatet blev et underskud på 97,8 millioner kroner.

- Vi kom rigtigt godt i gang med året og talte i direktionen om, at 2020 nok ville blive et rigtig godt år for os, men jeg skal love for, at vores fokus skiftede fra 11. marts. Vi måtte tilpasse budgetter og gennemføre en spareplan, men kunne alligevel ikke forhindre et stort underskud, som vi heldigvis har styrke til at klare, siger Jesper Rosener.

Fakta om Jysk Fynske Medier

  • Stiftet 1. januar 2015 som en fusion mellem Jyske Medier, Fynske Medier og Syddanske Medier.
  • Købte 1. januar 2016 Midtjyske Medier. 
  • Købte i foråret 2020 Helsingør Dagblad og Hovedstadens Mediehus. 
  • Udgiver 15 dagblade og 63 ugeaviser fra Limfjorden til den dansk-tyske grænse, på Fyn, i Nordsjælland og i København.
  • Dertil en lang række lokale nyhedssites og fire radiostationer. Driver digitale aktiviteter som Gul&Gratis, deal.dk og SPOTdeal.dk. Ejer derudover trykkerier, distributionsselskaber, reklamebureauet STEP m.m.
  • Er hovedejer af Danmarks nye taleradio, Radio4, der gik i luften 1. november 2019.

Han fandt dog også meget at glæde sig over i det turbulente år.

- Vi oplevede stor opbakning fra medarbejderne, som på eget initiativ gik ti procent ned i løn i tre måneder. Vores antal af abonnenter begyndte at stige fra marts og har gjort det lige siden. Og ikke mindst formåede vi på trods af krisen at sætte nye udviklingsinitiativer i gang for 60 millioner kroner, som vi hentede ud af driften. Så vi har lært meget og tager også noget godt med os fra et svært år, siger Jesper Rosener.

Koncernen i tal

Se hvor mange brugere, vi er i kontakt med, hvordan læserne fordeler sig på vores dagblade, hvor mange der lytter til os på radio og mange andre spændende tal og fakta.

Læs her

Pandemien

Læs om fire gode ting, som corona har lært os.

Læs her

Særlige indsatser

Hvilke særlige initiativer satte vi i gang i 2020? Bliv klogere på nogle af vores mange udviklingsprojekter her.

Læs her

Bagsiden

Prototype directly in Webflow with the vast library of Legowerk's modular components

Jysk Fynske Medier (JFM) er Danmarks næststørste private mediekoncern og dækker hele landet med over 2.549.000 forskellige personer, der besøger vores medier og kommercielle sites hver uge. En samlet omsætning tæt på 2 mia. kr. Koncernen udgiver i alt 15 dagblade med 611.000 læsere hver uge og 63 ugeaviser med 929.000 læsere fra Limfjorden til grænsen og på Fyn og Sjælland. Dagbladet Avisen Danmark er med 486.000 læsere hver uge et af landets mest læste dagblade. Dertil nationale, regionale og lokale nyhedssites med 1.125.000 ugentlige brugere. Den nationale Radio4 - med JFM som hovedejer - når godt 300.000 ugentlige lyttere foruden et langt højere antal ugentligt downloadede podcasts. Foruden Radio4 har koncernen fire kommercielle radiostationer med 698.000 ugentlige lyttere. Dertil drives digitale aktiviteter som Gul&Gratis, deal.dk og SPOTdeal. Ejer derudover trykkerier, distributionsselskaber, kommunikationsbureauet STEP m.m.